Dezynfekcja

Podstawowa usługa zwalczająca bakterie, wirusy i inne mikroorganizmy. Zaleca się ją stosować w wszystkich sektorach gospodarki.

Dezynfekcja to proces mający na celu zniszczenie drobnoustrojów chorobotwórczych oraz ich form przetrwalnikowych. Następuje po procesie mycia i wykonywana jest przy wykorzystaniu metod fizycznych (pary wodnej i promieniowania) chemicznych (detergenty) bądź termiczno-chemicznych.

Dezynfekcja suchą parą należy do jednych z najbezpieczniejszych metod, w związku z czym może być stosowana głównie do odkażania sprzętów oraz w pomieszczeniach o zaostrzonych wymaganiach sanitarnych (przedszkola, magazyny z żywnością, restauracje czy w obiekty inwentarskie). Używać można pary wodnej w temperaturze 100-105°C pod zmniejszonym ciśnieniem (0,5?0,45 atm) oraz pary wodnej pod normalnym ciśnieniem. Promieniowanie niszczy mikroorganizmy znajdujące się w powietrzu oraz na powierzchniach. Do odkażania używa się promieni UV o długości 256 nm. Działanie bakteriobójcze polega na absorbowaniu promieniowania UV-C poprzez strukturę DNA drobnoustrojów.  

Dezynfekcja chemiczna wykonywana jest przy użyciu detergentów o specyficznym działaniu. Za skuteczną dezynfekcję uznaje się zredukowanie liczby komórek bakteryjnych do 0,001-0,0001% w stosunku do liczebności początkowej. Najczęściej stosuje się środki zawierające: czwartorzędowe sole amoniowe, alkohole, aldehydy, kwasy, utleniacze itp. Roztwory preparatów dezynfekcyjnych należy stosować zgodnie z zaleceniami, biorąc pod uwagę spektrum działania, rodzaj powierzchni, stężenie. Skuteczność procesu dezynfekcji zależy od temperatury, zdolności zwilżających danego środka, czasu kontaktu z powierzchnią, a także skuteczności biobójczej, która zależna jest od mechanizmu oddziaływania na komórkę.

odkażanie odgrzybianie ozonowanie oczyszczanie usuwanie odorów sprzątanie po zgonie dezynfekcja sektor użyteczności publicznej sektor rolniczy sektor klienta indywidualnego sektor spożywczo - przemysłowy

Muszki owocówki - zagrożenia i popularne metody zwalczania

Muszki owocówki to potoczna nazwa owada, którym jest wywilżna karłowata. Więcej »

Mrówki

Te małe niepozorne insekty pomimo swoich małych rozmiarów potrafią wyrządzić duże szkody w naszym mieszkaniu czy ogrodzie. Więcej »

Usuwanie kretów

Ten mały, niepozorny ssak jakim jest kret potrafi narobić wiele szkód w naszych ogródkach. Jako, że preferuje glebę wilgotną oraz bogatą w pożywienie. Więcej »

Ozonowanie

Ozonowanie stosowane jest tam gdzie potrzebna jest bezpieczna i intensywna dezynfekcja. Więcej »

Sektor spożywczo-przemysłowy

Sektor spożywczy jest branżą szczególnie narażoną na obecność szkodników. Gryzonie, insekty, a nawet ptaki znajdują w zakładach przetwórstwa spożywczego wszystko co jest im do życia potrzebne tj. wodę, pożywienie i schronienie. Zadaniem firm DDD jest zapobieganie, do tego stopnia w jakim jest to wykonalne, dostępu szkodników na teren zakładu. Warunkiem wstępnym dla procedur HACCP jest zwalczanie szkodników wg Dobrej Praktyki Produkcyjnej (GMP) dla branży spożywczej.

Więcej »

Sektor rolniczy

Zabiegi DDD są bardzo istotne dla rolnictwa. Regularnie wykonywane zabiegi dezynfekcji w pomieszczeniach inwentarskich jak np. kurniki czy chlewnie mają pozytywny wpływ na wynik finalny chowu. Równie istotna dla takich miejsc jest odpowiednia deratyzacja. Dzięki odpowiednim zabiegom DDD zwiększa się przyrost masy zwierząt, zmniejsza się zachorowalność.

Więcej »

Sektor klienta indywidualnego

Bardzo obszerną grupę naszych klientów stanowią klienci indywidualni. Specjalnie dla Państwa przeprowadzamy zabiegi odkomarzania w ogrodach, na działkach wypoczynkowych, polach namiotowych. Dużym zagrożeniem dla osób uczulonych na jad są m.in. szerszenie i osy. Zajmujemy się usuwaniem gniazd tych owadów. Jeśli dotyczy Państwa któryś z powyższych problemów zapraszamy do kontaktu, na pewno pozbędziemy się go raz na zawsze!

Więcej »

Sektor użyteczności publicznej

Miejsca użyteczności publicznej jak przychodnie, hotele, przedszkola, restauracje są miejscami, w których większą uwagę należy poświęcić dezynfekcji głównie ze względu na liczbę osób tam przebywających. Dbając o dobro tych osób należy regularnie wykonywać odkażanie, szczególnie toalet, kuchni. Dodatkowo w restauracjach oraz hotelach wykonuje się deratyzację, obowiązkowo w tych, w których obowiązuje HACCP.

Więcej »


$(".jumbotron *").html(function () { return $(this).html().replace("usuwanie24.pl", "usuwanie24.pl"); });